Καλαθοσφαίριση Αγίας  Παρασκευής

210 600 5929

Δωριέων και Αχαιών
15343 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

©2019 by ΚΑΠ . Proudly created with Wix.com

 

Οι Πρόγονοι
1954-1999


Το οργανωμένο μπάσκετ εμφανίστηκε στη Αγία Παρασκευή αρκετά νωρίς, με τη  ίδρυση του Κεραυνού το 1954. Ο Κεραυνός, αρχικά σύλλογος ανδρικού μπάσκετ, μετονομάστηκε το 1977 σε Γυμναστικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής, ΓΣΑΠ, ιδρύοντας ταυτόχρονα γυναικεία τμήματα.

Όπως συνήθως  συμβαίνει με τα τοπικά αθλητικά σωματεία, μια ομάδα φίλων του μπάσκετ που δεν έβρισκε έκφραση στον υπάρχοντα σύλλογο ίδρυσε το 1987 το Όμιλο Φίλων Καλαθοσφαίρισης Αγίας Παρασκευής, ΟΦΚΑΠ, σύλλογο ευθέως ανταγωνιστικό του ΓΣΑΠ.

Ο νέος σύλλογος, ΟΦΚΑΠ, δείχνει ιδιαίτερο δυναμισμό δημιουργώντας ξεκάθαρη προοπτική παρουσίας στης Εθνικές Κατηγορίες Μπάσκετ για τις ομάδες της πόλης.

 

Η Γέννηση
1999


Το 1999, μετά από πολλές συζητήσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς, οι άνθρωποι των δύο συλλόγων δίνουν μια πρωτοποριακή απάντηση στις νέες προκλήσεις, μια απάντηση που πιθανότατα είναι μοναδική σε επίπεδο τοπικού σωματειακού αθλητισμού: αποφασίζουν ότι οι δύο σύλλογοι θα πρέπει να δρουν συνεργατικά και ο καθένας τους να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην  ανάπτυξη του Ανδρικού ή του Γυναικείου μπάσκετ.

Έτσι ο ΓΣΑΠ γίνεται αμιγώς σωματείο μπάσκετ Γυναικών και ταυτόχρονα η Καλαθοσφαίριση Αγίας Παρασκευής, ΚΑΠ, προβλέποντας ρητά στο καταστατικό της την απαγόρευση ίδρυσης τμημάτων Γυναικείου μπάσκετ, παίρνει την θέση του ΟΦΚΑΠ και την κύρια ευθύνη στην ανάπτυξη του ανδρικού μπάσκετ  στην Αγία Παρασκευή.

 

Τα Ονειρικά Χρόνια
1999-2013


Τα οφέλη από την επικέντρωση της ΚΑΠ στο Ανδρικό μπάσκετ φαίνονται αμέσως. Την ίδια αγωνιστική περίοδο, 1999-2000, η ΚΑΠ θα ανέβει στην Γ΄ εθνική κατηγορία, όπου και θα παραμείνει για περίπου δέκα συνεχόμενα χρόνια, παίζοντας θεαματικό αλλά και ανταγωνιστικό μπάσκετ, καθιερώνοντας έτσι την Αγία Παρασκευή σαν έναν μπασκετικό προορισμό υψηλού επιπέδου σε πανελλήνια κλίμακα.

Η πρώτη ένδειξη υπέρβασης έρχεται την περίοδο 2008-2009, όπου η ομάδα ανεβαίνει στην Β’ εθνική για να επιστρέψει  στην χαμηλότερη κατηγορία την αμέσως επόμενη χρονιά. Η αποτυχία πεισμώνει τους ανθρώπους της ΚΑΠ που χτίζοντας ένα εξαιρετικό team ξεκινούν ένα ανεπανάληπτο ταξίδι 4 ετών.

Το 2010-2011 η ΚΑΠ κατακτά το πρωτάθλημα Γ΄ εθνικής και ανεβαίνει στην Β', κάνοντας ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου με 13 συνεχόμενες νίκες και εξασφαλίζοντας τον τίτλο από τα μισά σχεδόν του πρωταθλήματος.

 Την αμέσως επόμενη χρονιά η ΚΑΠ πετυχαίνει άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Α2. Εκεί, δεν αρκείται στον ρόλο του κομπάρσου αλλά αντιμετωπίζει στα ίσια τα ιστορικά σωματεία του ελληνικού μπάσκετ όπως το Παγκράτι και ο Ηρακλής, τερματίζοντας στην 5η θέση της Α2 κατηγορίας για την σαιζόν 2012-2013, η οποία είναι η μεγαλύτερη αθλητική επιτυχία του συλλόγου.

Κάνοντας έναν απολογισμό των Ονειρικών  Χρόνων θα λέγαμε ότι για να πραγματοποιηθεί το όνειρο συνέβαλλαν πολλοί και ένα ειλικρινές και μεγάλο «Ευχαριστούμε» πρέπει να έχει πολλούς αποδέκτες.

Αν πρέπει να αναφέρουμε κάποιους από αυτούς θα συμπεριλαμβάναμε τον  Πρόεδρο των επιτυχιών Δημήτρη  Κονταξή, την οργανωτική ψυχή της ομάδας και Γενικό  Γραμματέα Πάρη Καρδαρά, τον πραγματιστή Head Coach των ανόδων Νίκο Χατζηπανηγύρη και τον Αρχηγό και ηγέτη της ομάδας Γιώργο Ζερβό.

Ευχαριστούμε για το όνειρο!

 

Τα Ώριμα Χρόνια
2013-2019


Η συνεχόμενη οικονομική κρίση της χώρας περιόρισε δραστικά  τα έσοδα της ομάδας. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης στο διοικητικό και αθλητικό κομμάτι της ΚΑΠ προσπάθησαν να αντιδράσουν, έκαναν το καλύτερο δυνατό επενδύοντας  χρόνο, χρήματα, ενέργεια και προσωπική αξιοπιστία στον αγαπημένο σύλλογο.

Η ΚΑΠ συνέχισε να είναι ανταγωνιστική σε όποιο πρωτάθλημα και αν συμμετείχε τόσο με την αντρική της ομάδα όσο και με τα αγωνιστικά τμήματα των Ακαδημιών της, παίζοντας όμορφο μπάσκετ, σημείο αναφοράς για φίλους και αντιπάλους.   

Το τέλος όμως αυτής της περιόδου  βρίσκει την ομάδα στην τοπική κατηγορία της Α’ ΕΣΚΑ μετά από 19 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας σε εθνικές κατηγορίες.   

 

Το Μέλλον
2019-…..


Το σοκ του υποβιβασμού ήταν καταλυτικό. Έκανε όλους να κοιτάξουμε την ιστορία της ΚΑΠ και να βρούμε γιατί ο σύλλογος της πόλης μας αξίζει κάτι πολύ καλύτερο.


Εκεί είδαμε ότι η Αγία Παρασκευή είναι μια μοναδική μπασκετογειτονιά. Πολλοί συμπολίτες μας αγαπάνε το μπάσκετ και  ασχολούνται ενεργά με αυτό σαν αθλητές, προπονητές, διαιτητές, μάνατζερ, παράγοντες συλλόγων, διοικητικοί παράγοντες ομοσπονδιών κλπ.


Εκεί είδαμε ότι πάνω από 50 αθλητές που έχουν περάσει από τις ακαδημίες της ΚΑΠ παίζουν μπάσκετ σε όλες τις τοπικές και εθνικές κατηγορίες.


Εκεί γνωρίσαμε όλους αυτούς που έχουν κατά καιρούς προσφέρει στον σύλλογο και οι οποίοι, χωρίς εξαίρεση, δήλωσαν παρόντες να βοηθήσουν ξανά, δήλωσαν Μαζί και στα Δύσκολα!


Έτσι τα θετικά συναισθήματα αντικατέστησαν τα αρχικά αρνητικά. Το πείσμα νίκησε την στεναχώρια. Η ελπίδα εξαφάνισε την απογοήτευση. Η προσφορά υπερίσχυσε της παραίτησης. Η σιγουριά επικράτησε της αμφιβολίας.


Αυτά μας επιτρέπουν να πούμε μόνο ένα πράγμα:

Το Μέλλον μόλις άρχισε. Και θα είναι καλύτερο!